22. okt
Ap sier nei til søndagsåpne butikker i Elverum.
 
La Elverum få slippe søndagshandel
En av sakene som kommunestyret i Elverum skal ta stilling til etter valget, er sannsynligvis spørsmålet om søndagshandel.

Publisert: 03.sep.2015 11:17
Oppdatert: 03.sep.2015 11:38

Grunnen er at Høyre, Frp og Venstre på Stortinget vil la det være opp til hver enkelt kommune å avgjøre dette spørsmålet. Jeg mener derfor at partiene som stiller til valg bør avklare sitt syn på søndagshandel før valget.

I Elverum Arbeiderparti er vi mot å utvide søndagshandelen. Vi mener at dagens ordning bør beholdes, der normalen er at søndagshandel er sterkt begrenset.

Tilhengerne kaller fullt frislipp av søndagshandel for valgfrihet. Men det er forskjell på valgfrihet og «valgfrihet». Fullt frislipp av søndagshandel er «valgfrihet» - eller rett ut ufrihet. Det er titusenvis av ansatte som jobber i varehandelen og som risikerer søndagsarbeid. Også i Elverum kan mange bli berørt, dersom regjeringen og Venstre gjør alvor av pratet om at dette skal kommunene avgjøre selv, og kommunestyret slipper søndagshandelen løs på oss.

Det er altså ikke snakk om enkeltstående matbutikker. Med fullt frislipp av søndagshandel må ansatte i alle typer butikker forberede seg på å jobbe søndager. Det samme gjelder vektere, rengjøringspersonell, vaktmestere og alle andre som har jobber i tilknytning til butikker og kjøpesentre. Det nytter ikke å si at «på søndagene kan ekstrahjelper ta seg av kundene». Dersom søndager blir en handledag på linje med alle andre, må også butikkene stille med samme fagkunnskap, service og kompetanse som på andre dager.

Butikkenes lønnskostnader vil øke når folk skal jobbe syv dager i stedet for seks. Men salget vil neppe øke like mye. Selv vil jeg ikke kjøpe 1/6 mer av klær, sko, øl eller kattemat om butikkene øker åpningstiden sin med 1/6. Og ikke vil jeg klippe meg 1/6 oftere heller. SÆRLIG IKKE hvis frisøren på søndager er en som salongen har hentet inn for å «fylle plassen» på søndag, og som ellers ikke ville vært kvalifisert til å jobbe der...

Men butikkene og frisørsalongene må ha folk på jobb 1/6 mer enn nå. Det betyr økte kostnader. I noen grad vil dette kunne veltes over på kundene gjennom dyrere varer og tjenester. Men for en stor del må butikkene ta kostnaden selv utfra konkurransesituasjonen. Og i alle tilfeller må de ansatte forberede seg på at det som nå er en familiedag for de fleste av oss blir en arbeidsdag for stadig flere.

Å slippe søndagshandelen løs i Elverum vil være dyrere og dårligere enn dagens ordning. Det nytter ikke å gjemme seg bak at det vil være frivillig å ha åpent. Når konkurrenten din åpner på søndag og du selv har stengt, mister du markedsandeler. Da er det kort tid før du også må ha åpent, selv om du ikke vil. Vi vet at AMFI har sagt at de ikke ønsker søndagsåpent, og det syns vi er flott. Men vi vet også at andre står klare og venter på grønt lys – nettopp for å ta markedsandeler fra konkurrenter. I Arbeiderpartiet sier vi nei til dette, og vi utfordrer andre partier til å avklare sitt syn før velgerne går til valgurnene.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no