22. okt
skog: Hakaskallen kan tilby noe av det mest unike Elverums har å by på. Området ble vernet av Fylkesmannen i 2014. Olav Kaveldiget (venstre) og Ove Sætereng i Elverum kommunejkoger. alle foto: stein cato nybakken
 
En tur til Elverums eventyrskog
Ønsker du en annerledes naturopplevelse i Elverum, anbefales Hakaskallen naturreservat på grensa mot Våler. Skogen finner du ikke maken til noe annet sted i kommunen. For ett år siden ble det 1.200 dekar store området vernet av Fylkesmannen.

Publisert: 03.sep.2015 11:19
Oppdatert: 14.sep.2015 11:44

Hakaskallen: Du må kjøre langt og litt lengre enn langt for å komme fram til eventyrskogen i Hakaskallen. Ihvertfall virker det slik, men etter en 25 minutter lang biltur på grusveier fra Starmoen, er du inne i naturreservatet.

Dette området egner seg først og fremst de som ønsker en litt annerledes friluftsopplevelse og Hakaskallen ligger ikke så tilgjengelig til som mange av de andre områdene vi har skrevet om i denne artikkelserien.

Frivillig vern

I Hakaskallen fokuseres det på vern snarere enn å tilrettelegge for barnefamilier og funksjonshemede. Kommuneskogen rydder vekk trefall for å holde stier åpne, men utover det holdes området urørt.

Ettersom Hakskallen innholder en type skog det er lite av i Elverum, tilbød Elverum kommuneskoger dette området til «Frivillig vern» i 2012. Etter en utredningsjobb som tok omlag to år, bestemte Fylkesmannen i 2014 at skogen skulle vernes med den begrunnelsen at det er viktig å bevare et intakt økosystem med gammel granskog og sårbare sopp- og lavarter. Det betyr i praksis at det ikke kan drives skogsdrift i området, men all sanking og jakt er tillatt.

Daglig leder i Elverum kommuneskoger, Ove Sætereng og nestleder i styret, Olav Kaveldiget mener skogen i Hakaskallen er helt unik.

– Området er tettvokst og en skogbrukers hjerte blør jo litt over at det ikke kan drives hogst her, men samtidig viser kommuneskogen at de tar et samfunnsansvar ved å foreslå området for vern, sier Kaveldiget. Han sier det ikke finnes noen begrensninger på området når det gjelder friluftslivet og at Hakaskallen har stor opplevelsesverdi for den som ønsker noe som er annerledes.

– Finnskogleden går tvers igjennom, men det kan nok gå lang tid mellom hver gang det er folk i området, smiler han.

Åpen koie

Et naturlig turmål for de som ønsker å ta en tur inn til Hakaskallen er Løvknutkoia. Den er åpen for alle hele året og kommuneskogen sørger for at koia har ved om vinteren. Området opp dit er stedvis myrlendt og med gjengrodd skogbunn.

– Men det bør ikke være noe problem for foreldre å ta med barna opp til koia, sier Sætereng. Turen er omlag en kilometer.

Sætereng mener betegnelsen «eventyrskog» passer bra på Hakaskallen. Ordet bidrar til å gi skogen det preget av mystikk den fortjener. Her er det funnet både trollskjegg i tillegg til flere ulike rødlistearter.

– Om fem-ti år er det nok lite grønn barmasse igjen her. Dette er en svekket granskog, som vi ser og innsekter bidrar gradvis til at skogen brytes ned. Samtidig er det interessant og lærrerikt å følge med på hvordan utviklingen i urørt skog går, sier Kaveldiget.

 
unikt: Hvis du senker blikket går det ann å finne mye i skogsbunnen.
lite besøk: Området er skiltet og Finnskogleden går igjennom, men her ferdes det vanligvis ikke mye folk.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no