14. okt
graslanddammen: Midt i Ulvådalen ligger Graslanddammen. (F.v.) Arnfinn Uthus, Olav Kaveldiget, Jens Rogstad og Unni Rogstad. alle foto: stein cato nybakken
 
I Elverums mest urørte natur
På Graslanddammen er det så stille at du kan høre det. Her ferdes det vanligvis ikke mye folk om du ser bort fra en og annen jeger og bærplukker. Noen kaller det Elverums best bevarte hemmelighet, men det burde det ikke være.

Publisert: 20.aug.2015 08:50
Oppdatert: 20.aug.2015 09:07

Ulvådalen: – Hysj, Hørte du det? spør Jens Rogstad.

– Nei, svarer vi.

– Nettopp. Her kan du faktisk sitte å høre på stillheten, sier han. Det er ikke vanskelig å skjønne hva han mener. Graslanddammen ligger midt i Ulvådalen. Her er det bygget opp en benk og en grillplass for alle som skulle komme innom. Ikke langt unna ligger kommunekoia og Graslanddamkoia som begge er åpne for allmenheten. Herfra er det heller ikke langt til Stortjernet. Det eneste vannet i Elverum med «Åbbor-garanti».

En liten halvtime fra Leiret og du befinner deg faktisk i Elverums mest urørte skogsområde.

– Dette er nok elverums best bevarte hemmelighet, påstår leder i Nordre Elverum jakt- og fiskeforening, Arnfinn Uthus. Foreningen har foreslått Ulvådalen/Julussdalen som Elverums beste friluftssted.

Mindre jakt

Før i tida kunne du sitte på en stubbe under jakta i Ulvådalen å høre harelosen i alle retninger. Nå har rovdyrene skremt bort de fleste jegere med løshund. Bærplukkere er det også blitt færre av, men det betyr ikke at det mangel på bær.

– Hadde jeg hatt fri nå, kunne jeg ha plukket 10 liter multer om dagen, sier Uthus som er en lidenskapelig bruker av området. Her har han ei seter og her er han i full gang med å restaurere koier.

– Rovdyrtrykket er dessverre ganske høyt, men jeg jakter nå lell. Derimot som turområde har ikke Elverum maken, sier han.

Dugnad

Jens og Unni Rogstad er «Hr. og Fru» Ulvådalen. I 1995 stiftet de Ulvådalens venner som i løpet av kort tid fikk endel medlemmer.

– Men nå er det vel egentlig bare meg og kona igjen, ler Jens Rogstad. Ekteparet eier Nysætra som ligger et par kilometer unna. Her bruker de all sin fritid og ivrer for at flere skal bruke området. Gjennom Nordre Elverum Skogsbilveger sørger de for at 60 kilometer med skogsbilveger holdes opp og i kjørbar stand. Området er godt skiltet og er du usikker på hvor langt du har kjørt, kan du bare telle blå fuglekasser. De henger for hver kilometer. Foreningen har også merket opp stier og gjort det mer tilgjengelig.

Julussa-konflikten

Ulvådalen er en gammel seterdal som grenser opp mot Osen i Trysil kommune. Her var det seterdrift fram til 1936.

Området har en rekke små perler man kan utforske. Ulvådalen er også full av historie. Tyskerveien ble bygget av tyske krigsfanger i 1945. Fangeleiren lå ved Ulvådalsveien.

Nysæterdammen var sentral under Julussa-konflikten i 1928. 5. mai 1928 kom det 300 mann som demonstrerte mot 16 fløtere som lå ved Nysæterdammen. Politiet måtte tilslutt tilkalle 50 gardister for å løse opp i konflikten.

I dag er det fredelig sted. Kanskje litt for fredelig om vi skal tro de fire rundt bordet.

– Det er mange som allerede bruker Ulvådalen som rekreasjonsområde, men det er plass til flere, sier Arnfinn Uthus.

 
Hr. og Fru Ulvådalen: Jens og Unni Rogstad stiftet Ulvådalens venner i 2005.
stillhet: Her på Graslanddammen kan du høre stillheten.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no