18. okt
ÅPENT: – Kunsten i kjelleren her på Kommunehuset Folkvang består av både bilder, skulptur og keramikk, forteller Steinar Hovland. Om elverumsingene kommer til å få se noe av det på veggene hos kommunen, er et åpent spørsmål.FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Kjelleren full av kunst
Rådgiver på kulturkontoret i Elverum kommune, Steinar Hovland, har funnet en mengde kunst i kjelleren på Kommunehuset Folkvang.

Publisert: 22.okt.2015 11:34
Oppdatert: 22.okt.2015 11:46

Elverum: – En god del av kunsten som befinner seg her på Folkvang er gaver den tidligere Elverum lærerhøgskole har fått. Den er flyttet til Hamar, Høgskolen er flyttet til Terningen Arena og Elverum kommune har kjøpt bygget, sier Steinar Hovland.

– Det er umulig å tenke seg hva verdien av kunsten her er, sier han.

Blir spennende

– Jeg har sendt en mail til Gunn Falkenberg Hvalstad på Høgskolen og bedt om at de henter det som er deres. Hvis kunsten skal bli på Folkvang, må Høgskolen søke Koro om det, sier han.

Koro (Kunst i offentlige rom), som er en forlengelse av Utsmykningsfondet har klassifisert samlingen i Folkvangkjelleren.

– Det store spennende blir nå om Høgskolen ringer og gir beskjed om at de henter kunsten sin. Da blir det atskillig mindre her i kjelleren, sier Hovland.

Han ser ikke bort fra at noe kan henges opp der det passer.

– Elverum lærerskole fikk i sin tid kunst i to omganger, først i 1977 og i 1993 til det nye bygget, men det kan være at det er gitt kunst hele tiden. Korrespondanse i 1983 og -84 viser at det har foregått utsmykningsprosjekter sier Hovland.

Han viser fram baksiden av et kunstverk med hilsen til Lærerskolen 100-årsjubileum fra Telemark lærerhøgskole på Notodden.

Klassifisert samlingen

– Noe av kunsten her fulgte med Folkvang da kommunen kjøpte det, sier Hovland på veg med i kjelleren.

Inne i «kunstkjelleren» tar han opp et bilde laget av Arne Bendik Sjur, som en tid bodde her i Elverum. Sjurs bilder er blant det i kjellerrommet som tilhører Elverum kommune. Midt på golvet står ei stor krukke, vakker i sin enkelhet. Kunstneren er Lisbeth Dæhlin.

– Noe av det vi har her er innrammete plakater og det er ikke klassifisert som kunst, sier han.

Utsmykkingsprosjekt

– Å drive med en kunstsamling er en skikkelig jobb. Den skal tas vare på og henges opp og presenteres på en skikkelig måte, sier Hovland.

– Elverum kommunes kunstsamling befinner seg på Glomdalsmuseet og forvaltes av dem. Det som er teknisk godt nok til å vises fram, er hengt opp, sier han.

Hovland forteller at Elverum kommune for første gang har et utsmykkingsprosjekt i gang og at de bruker Kunstbanken som konsulent til å forslå rådgiver.

– Et utsmykkingsreglement ble vedtatt av kommunestyret i 2012. Det innebærer at alle kommunale byggeprosjekter har en post både i planlegging og i budsjett. I 2014 begynte vi å bruke det ved ombyggingen av Søbakken skole, forteller han.

– En utsmykningskomité er etablert. Dette er første gangen vi gjør det, men vi har mange nye prosjekter vi jobber med på profesjonelt grunnlag, sier Hovland.

Han nevner spesielt omsorgsleiligheter og Helsehuset som eksempler på utsmykkingsprosjekter.

 
GAVE: Steinar Hovland viser fram noe av kunsten, som forteller Lærerskolens historie: en gave til skolens 100-årsjubileum i 1992. FOTO: MAY NORDSVEEN
FULGTE: Steinar Hovland ved skulpturen laget av Lise Kolstad, som var blant kunsten som fulgte med da Elverum kommune kjøpte den tidligere Lærerskolen. FOTO: MAY NORDSVEEN
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no