14. okt
Festspillene i Elverum: Her ser vi Ungdomssymfonikerne i aksjon sammen med Veronica Maggio under ledelse av dirigent Hans Ek i 2014. Den nye kunstneriske lederen Ole Edvard Antonsen er innfelt i topp. foto: trond Løvmo/Innfelt foto: Dag Thorenfeldt
 
Ole Edvard Antonsen inn i Festspillene
Det er et kjent fjes som nå har inngått en avtale om å være kunstnerisk leder for Feststspillene i Elverum (FIE). Ole Edvard Antonsen var selv solist på Festspillene første gang i 1976.

Publisert: 18.nov.2015 17:44
Oppdatert: 18.nov.2015 18:12

Elverum: – Festspillene i Elverum har vært en institusjon jeg har hatt et forhold til gjennom hele mitt kunstneriske liv, og spesielt fra første gang jeg var solist med Ungdomssymfonikerne i 1976. I tillegg til å ha vært en ivrig publikummer under de aller første festspillene, har jeg i en årrekke vært deltaker på Ungdomssymfonikerkurset, solist, kammermusiker, dirigent med ulike ensembler, pedagog med mere. Det er derfor med stor entusiasme jeg har takket ja til å være kunstnerisk leder for Festspillene i Elverum fra 2016, nøyaktig 40 år etter min første solistoppgave med Ungdomssymfonikerne, og jeg gleder meg til å samarbeide med de ulike aktørene i årene som kommer, sier Ole Edvard Antonsen i en pressemelding.

Det er en engasjementsavtale Festspillene i Elverum har inngått med Ole Edvard Antonsen om å være kunstnerisk leder for festivalen fra 2016.

Svært fornøyde

– Vi tror at han blir en veldig bra kunstnerisk leder. Han har både et nasjonalt og internasjonalt navn, samtidig som han har en lokal og regional forankring. Han har et stort nettverk som festspillene vil nyte godt av i framtiden, sier styreleder Bjørn Gudbjørgsrud.

Gudbjørgsrud tror at siden han er trrompetist vil det bli en liten profilendring i Festspillene.

– Kammermusikk kan være så mangt, og vi har allerede snakket med Antonsen om det at det kan være både jazzkonserter og kammermusikk, sier han.

– Jeg håper han skal bidra til å løfte festivalen til et enda større publikum. Vi håper han blir en synlig og tydelig kunstnerisk leder som er tilstede. Vi skal fortsette å gi folk minnerike opplevelser, og det er den visjonen skal vi styrke nå med ny kunstnerisk ledelse, sier Han forteller at det var helt udramatisk at Vertavo gikk ut. Det ga muligheten for å få inn litt nytt blod.

Festspillene i Elverum vil benytte anledningen til å se på nye spillesteder.

– Vi har hatt mange av arrangementene våre på storgårdene i distriktet. Men vi tenker nå på å gjøre litt større konserter. Alle festivaler må utvikle seg, og det kan være en del av vår utvikling, sier Gudbjørgsrud.

Ungdomssymfonikerne

Gudbjørgsrud er av den oppfatning at Festspillene ikke kan gjøre det samme hvert år.

– Vi måhente inn nye impulser. I tillegg tenker vi på hvordan utvikle samarbeidet med Ungdomsymfonikerne. Antonsen har vært med der selv, og vil trekke dem mer inn. Han har allerede vært i møte med dem, sier Gudbjørgsrud.

Samarbeidet med Ungdomssymfonikerne gjør at Festspillene i Elverum er helt spesiell i nasjonal sammenheng.

– Vi er helt unike, ingen andre har en ungdomsprofil slik som vi har, sier han.

Mister forutsigbarheten

Det er mange endringer i kultur-Norge om dagen, og en av endringen har fått konsekvenser for Festspillene i Elverum.

Det at Knutepunktordningen fjernes fra 2017 slik den har vært til nå, gir en større grad av usikkerhet i forhold til finansiering i framtiden.

– Midlene som har ligget inne i Knutepunktene videreføres neste år, men fra 2017 må vi må jobbe mer intenst for å få på plass økonomien, og vi vil kanskje måtte jobbe mer kommersiselt, sier han.

Festspillene i Elverum vil fra 2017 konkurrere med andre festivaler og kulturprosjekter om støtte fra Kulturrådet.

– Det viktigste med å være knutepunktfestival har vært forutsigbarheten, at vi får en sum fra staten som utløser penger fra Elverum kommune og Hedmark fylkeskommune. Det er uheldig at vi mister knutepunktstatusen. FIE burde blitt videreført som Festspillene i Bergen og i Nord- Norge i en Knutepunktordning, sier han.

15 år

Vertavo strykekvartett takker for seg, etter 15 år som kunstneriske ledere.

- Vi takker for 15 fantastiske år sammen med Festspillene i Elverum. Dette har vært tilfredsstillende og inspirerende arbeid, og suksessen gir energi til å gyve løs på nye, ambisiøse prosjekter fremover, sier Bjørg Lewis en av de fire musikerne i Vertavo.

Det er svært sjeldent at noen har det kunstneriske ansvaret for en festival av Festspillene i Elverums størrelse.– Festspillene i Elverum er svært takknemlige for den flotte jobben Vertavo har utført i alle disse årene. De har klart å løfte festivalen til å bli en aktør på den internasjonale arenaen, sier daglig leder Ørnulf Ring.

Det har vært kjent en ukes tid at det ble jobbet med å få på plass en ny kunstnerisk ledelse. og da vi snakket med daglig leder Ørnulf Ring for en uke siden sa han dette om samarbeidet med Vertavo strykekvartetten:

- Det har vært et fantastisk fint samarbeid, som har gitt en økning for festivalen. Jeg er veldig takknemelig for at jeg har fått samarbeidet med dem disse årene.

Ring har vært daglig leder for festivalen like lenge som Vertavo-kvartetten har vært i den kunstneriske ledelsen.

Festspillene i Elverum er et årlig musikkfestspill som ble etablert 1974 i forbindelse med orkesterkurset for Ungdomssymfonikerne som foregår i juli–august. Festspillene er organisert som en stiftelse ved Hedmark fylkeskommune og Elverum kommune.

Ungdomssymfonikerne, som er festspillenes symfoniorkester, gir flere konserter, og det legges vekt på å presentere unge musikere. Festspillene omfatter også bl.a. kammermusikk, folkemusikk og arrangementer for barn.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no