14. okt
 
Stjernelag av musikalske krefter
På de mange festspillkonsertene i Elverum, Åmot, Ringsaker, Stange, Hamar og Åsnes spiller et stjernelag av norske og utenlandske musikere.

Publisert: 30.jun.2015 19:26
Oppdatert: 01.jul.2015 07:50

Elverum: Blant dem er den engelske cellisten Gemma Rosefield, som hadde sin konsertdebut i Oslo, der hun som 16-åring da hun vant førsteprisen i The European Music for Youth Competition i Oslo. Da spilte hun Saint-Saens Concerto sammen med Kringkastingsorkesteret i en tv-sendt konsert. Siden er det blitt en rekke priser for den engelske cellisten.

Hun er også medlem av Leonore Piano Trio sammen med to andre av årets festspillmusikere fra De britiske øyer, Benjamin Nabarro og Tim Horton.

Nabarro omtales som en enestående kunstner. Han har opptrådt i hele Europa, Nord-Amerika, Afrika, Midtøsten og Det fjerne østen og har spilt sammen med mange kjente orkestre.

Som seksåring

Tim Horton begynte med pianotimer som seksåring og begynte ved Chetham’s School of Music i Manchester tre år senere. Som 21-åring i 1995 ble han spurt om å erstatte Alfred Brendel i Schönbergs pianokonsert med Birmingham symfoniorkester i Symphony Hall i Birmingham og Royal Festival Hall i London. Siden har han spilt sammen med en rekke kjente orkester, blant dem Trondheim Symfoniorkester.

Koreansk kruttønne

Yura Lee, som spiller både fiolin og bratsj kommer fra Seoul i Sør-Korea. 12 år gammel var hun den yngste noensinne til å motta mottok hun en pris som årets debutartist i New York og har en internasjonal karriere bak seg på både fiolin og bratsj.

Under et besøk i Elverum i april i år kalte Vertavo-kvartettens Bjørg Lewis henne for ei sørkoreansk kruttønne og Baráti for en virtuos.

Da ga Lewis, Øyvor Volle og pianisten Madeleine Mattar en smakebit av sin musikk hos Brødr. Stensby

Fire konserter

Mezzosopranen Clara Mouriz debuterte på The Proms i Royal Albert Hall i 2014, men hadde gjennombruddet sitt i 2010 med plassen i BBCs «Rising Star». Hun synger fire konserter under festspillene i Elverum.

Pianisten Alasdair Beatson er en høyt verdsatt musiker med musikk av de store mesterne på repertoaret, Mozart, Stravinsky, Brahms, Grieg og Schumann og Mendelssohn.

Den polske Szymanskikvartetten har fått et godt renommé for et ganske stort repertoar, som også omfatter deres støtte til modern komponister og spesielt innen avant garde blant sine landsmenn. Dette er ikke lett med de eksperimentelle ideene som har fått en sterk plass i Polen siden kommunismens fall.

Spiller og komponerer

I tillegg til å spille fiolin, spiller Kraggerud også bratsj og komponerer musikk. Han har vært solist med alle norske symfoniorkestre og en rekke utenlandske, gjort flere innspillinger av blant annet Griegs sonater, samt Sibelius’ og Sindings konserter.

Som kammermusiker har han samarbeidet med blant andre Leif Ove Andsnes, Bugge Wesseltoft, Truls Mørk og Kathryn Stott og gitt konserter i USA og London sammen med pianisten Helge Kjekshus.

Om Ole Bull

Kraggerud deltar også i dokumentarfilmen om Ole Bull. Han spiller ikke personen Ole Bull, men tolker Bulls musikk og er en gjennomgangsfigur i filmen.

I 1998 fikk han Grieg-prisen, og i 2004 var han festspillmusiker i Bergen. For albumet Eugéne Ysaÿe: Six Sonatas For Solo Violin fikk han Spellemannprisen 2008 i klassen klassisk musikk og i 2011 Gammleng-prisen i klassen kunstmusikk. Høsten 2012 ble han kunstnerisk leder i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no