14. okt
svartholtet: Her ved inngangsporten til Svartholtet har du mange muligheter. Du kan gå 4 kilometer til Svenkerudvollen å få deg en kaffe - eller du kan legge ut på langtur. Heradsbygd eller Hernes? Valget er ditt.
 
Svartholtet er mer enn bare vinter
I vinterhalvåret myldrer det av folk i løypene rundt Svartholtet. Birger Sæthre begynte å kjøre opp skiløyper her på midten av 70-tallet. Nå har Elverum Turforening tatt over - som mener Svartholtet er Elverums beste friluftssted; derimot ikke bare om vinteren.

Publisert: 06.aug.2015 09:10
Oppdatert: 06.aug.2015 09:13

Svartholtet: – Uansett når du er her, så møter du folk, sier Kjell Surén i Elverum Turforening. Det er her på Trimplassen de aller fleste velger å starte når de skal ut på tur.

På godværsdager i helgene er det trangt mellom bilene når mosjonister og småbarnsfamilier skal ut i løypene. Turforeningen ønsker seg da også en større parkeringsplass.

– Vi må nok gå en ekstra runde med grunneierne for å få det til, men i de skogene her har vel elverumsinger gått på ski siden tidenes morgen, smiler leder i Elverum Turforening, Jon Simon Høye. Det var riktignok Birger Sæthre som først begynte å kjøre opp skiløyper i Svartholtet på begynnelsen av 70-tallet. I 1974 ble Elverum Turforening stiftet og tok etterhvert over ansvaret for løypenettet i hele Elverum. Tiltross for det mener Høye og Süren at Svartholtet fortjener tittelen som Elverum beste friluftssted.

Sommer og vinter

Svartholtet defineres som området som ligger mellom Langholsvegen, Nøtåsvegen, Starmovegen og Trysilvegen.

– Det er mangfoldet som gjør dette området så unikt. Selv om de aller fleste bruker Svartholtet mest om vinteren, er det helt spesielt å gå her på sommeren også, sier Kjell Surén. Området er rikt på bær og sopp. Vegene brukes til travkjøring og i tillegg har Svartholtet et fugleliv av de sjeldne på grunn av spredte våtmarksområder.

– På høsten er det jakt på elg og småvilt og om du bare vil ut å gå deg en tur, kan du i teorien gå helt til Hedmarksvidda, sier Høye. Foreløpig er bare en kilometer av grusvegen tilrettelagt for rullestolbrukere, men dette håper de nå å rette på.

– Vi kommer til å søke om midler for å få planert og gruset helt opp til hytta på Svenkerudvollen, sier Surén.

Når Elverum Turforening lanserer Svartholtet er det først og fremst fordi området er lett tilgjengelig for alle.

Tilgjengelighet

Skogen grenser helt opp til sentrum og du kan enten gå, sykle eller ta skiene fatt. Området er ikke mer kupert enn at de fleste kan bruke det. Fra Trimplassen er ca. fire kilometer til hytta på Svenkerudvollen. På en god vinterdag selges det kaffe og vafler for nær 10.000 kroner her. Mange småbarnsfamilier har hytta som turmål. Løypenettet strekker seg sørover mot Heradsbygd og nordover mot Hernes.

– Nå har Fatbikerne begynt å bruke Svartholtet også. De sykler i traseene her både sommer og vinter, sier Høye.

Dugnad

Elverum Turforening har omlag 750 medlemmer. Alt arbeid med løypene og turterrengene i Svarholtet, Flishøgda, Grundsetmarka og Stavåsen gjøres på dugnad. Drøyt 17 mil med skiløyper holdes åpne hele vinteren. Det innebærer ofte at Jon Simon Høye må ut med løypemaskina klokken 05.00 om morgenen.

– Det er spesielt moro å se at flere og flere barnefamilier kommer seg ut på tur. For disse er nok Svartholtet best egnet, sier Kjell Surén.

 
trimplassen: Det er her på Trimplassen de fleste starter turen. (F.v.) Kjell Suren og Jon Simon Høye.
skiltet: Det skal godt gjøres å gå seg bort i Svartholtet. Skiltingen er god langs grusvegene.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no