21. okt
 
Tegneserieskaper og gatekunstner på si
Egentlig er han lærer på Bjerkely folkehøgskole, elverumsingen, Øystein Sanne. Og når han ikke driver med det, så lager han tegneserier og gatekunst.

Publisert: 04.mar.2015 15:00
Oppdatert: 19.mar.2015 18:32

Leiret: I større byer ser vi at det blir mer og mer reklame som opptar det offentlige rom. I Elverum er vi foreløpig forskånet for de store reklameboardsene. Reklametavlene på byens søppelkasser er det nærmeste vi kommer den urbane reklamen. Om det er tilsiktet ironi eller ikke at byens reklameplakater er festet bak plast og ramme på byens søppeldunker er en ting, men det en kan si er at det ikke er en type høylytt reklame som går over i visuell forurensing. Det er rett og slett ikke så veldig påtrengende.

Flere skulpturer

I Leiret finnes et tjuetalls skulpturer av forskjellig størrelse og uttrykk. Det er en form for offentlig sanksjonert gatekunst. Kunst som er flyttet ut i det offentlige rom. Kunst som de fleste kan akseptere, og som det er forventet at en by av Elverums størrelse kan varte opp med. Rundt om i andre byer finnes også et segment av gatekunst som noen kanskje synes bryter med de forestillingene man har om hva kunst i det offentlige rom skal være. Graffiti, veggmalerier, tagging. I Elverum er det lite av dette, bare noen få steder i underganger. Hva er gatekunst, og hvilken plass har det i en by som Elverum?

Rebelsk

- Gatekunst kan være så mye. Skulpturer, plakater, graffiti, sjablonger, eller klistremerke som jeg brukte en del av. Det jeg forbinder med gatekunst er den rebelske kunsten. Det å kunne uttrykke seg uten å tenke på det økonomiske. At man tar på seg ansvaret og pynter opp i byen sin, sier Øystein Sanne, lærer, serietegner og gatekunstner.

I Oslo og andre storbyer har man i flere år hatt nulltoleranse mot graffiti. Nå ser det ut til at dette er i ferd med å endre seg. Sågar nevnes gatekunst i samme åndedrag som bærekraftige bydelsprosjekt. Mange synes at graffiti er en vederstyggelighet, og har vært glade for forbudet. Mens andre har sett på det som et demokratisk uttrykk. Som en viktig link mellom folk og selve byen. En måte for folk å gjøre byen til sin. I fjor vedtok de i Oslo en handlingsplan for graffiti og gatekunst som Miljøpartiet De Grønne fremmet i bystyret. Vedtaket av denne planen varsler et taktskifte i Norges hovedstad, for der hvor den forrige planen, som ble vedtatt i 2011, forbød tagging og graffiti, uansett om bydelen satte av lovlige vegger til dette eller ikke, så åpner den nye planen for at hovedstaden skal bli en av Nordens fremste byer når det kommer til graffiti og gatekunst.- Det synes ikke jeg er så rart. De fleste har gått bort fra hærverktaggene, og ønsker heller å vise de kule piecene, sier Sanne. Han har alltid vært glad i å tegne, og fikk først smaken på graffiti da han et år var på Roskilde-festivalen i Danmark hvor de hadde satt opp en lovlig graffitivegg.- Der fikk jeg prøvd meg, og det ga mersmak, sier han. I Elverum har Sanne laget en graffiti på veggen inne på Café Rollo, og han har gjort det samme inne på Ungdomshuset.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no