14. okt
BARNEBØKER: Serieskaperen Henry Bronken synes i øyeblikket at det er artigst å forteller historier og lager derfor barnebøker, eventuelle tegneserier får han komme tilbake til på et senere tidspunkt. Denne illustrasjonen er fra barneboka Venner som kommer med sitt andre opplag i disse dager.alle iLLUSTRASJONer: Henry Bronken
 
Viderefører karikert stil i barnebøker
Serieskaper, illustratør og musiker Henry Bronken, forteller at det han synes er morsomst i øyeblikket det er å lage barnebøker. Serier får han ta opp siden.

Publisert: 19.mar.2015 09:36
Oppdatert: 19.mar.2015 12:18

Elverum: Egentlig er han ansatt i Oslo kommune som arkivar og bibliotekar, men det kreative har tatt en stor plass i livet hans siden han ble voksen.

Sammen med samboeren og de tre døtrene har han flyttet tilbake til Elverum hvor han vokste opp, og hvor han håper at han finner seg lønnet arbeid etterhvert. I dag er han ansatt som arkivar og bibliotekar i Oslo kommune. Midt i flyttekaoset mellom det å flytte fra en leilighet til et hus som er under oppussing har han tatt seg tid til et lite møte. At han har kastet seg over historiefortelling gjennom barnebøker er kanskje ikke så rart da han og samboeren i løpet av kort tid har fått tre barn.

Ufarliggjort

Selv om Bronken i øyeblikket har fokuset andre steder enn på tegneserieproduksjon, er det lett å merke at tegneserier er et tema som opptar han.

– Jeg har vært glad i tegneserier fra jeg var liten, og leste Knøttene av Charles M. Schulz fra jeg var liten. Skal han være ærlig forteller han at han prøvde på å lage noen striper som barn, men det var ikke før han var voksen at han begynte for alvor.

– Jeg hadde vel lyst til å lage tegneserier fordi mye av det som var ikke var så bra, sier han. Bronken tror at mange av de nye seriemakerne på begynnelsen av 2000-tallet hadde et ønske om å være Frode Øverli, og det skinte tydelig gjennom at mange serier var inspirert av Øverli og hans serie Pondus.

– Fra jeg begynte å tegne serier på 2.000-tallet har det skjedd en endring, sier han Inntrykket han sitter med i dag er at det myldrer og gror i serieskapermiljøet i Norge, og at det i dag er en del unike stemmer blant serieskaperne.

Ufarliggjøres

Som gatekunst, har tegneserier de siste årene blitt tatt inn i varmen, inn i galleriene. Bronken er ikke udelt positiv til det.

– Det kan være at i takt med at tegneseriene har inntatt galleriene så har de blitt litt ufarliggjort, sier han. Han ser ikke bort i fra at tegneserien som potent medium hadde vært best tjent med et anslag av undergrunn. Mange serieskapere har utviklet seg og publisert stripene sine i den mer undergunnsbaserte fanzinekulturen. Bronken tror også at det nok er en del serieskapere som til en viss grad driver med selvsensur.

– Å leve som serieskaper i dag er ikke bare enkelt. Samtidig som for eksempel avissalget går ned, er det mange som kutter ut tegneserier, og striper i aviser har vært en god inntekt for mange, sier han. Akkurat nå, er det allikevel ikke det viktigste for Bronken. For selv om han har tursjen i beredskap, har han endret publikum.

– Akkurat nå synes jeg det er artigst å lage barneøker, sier han. Han forteller at han er godt i gang med et nytt barnebokprosjekt, men tror ikke at det blir en ny Leseløve som den forrige boken.

– Det var et veldig stramt format med enlinjere, og det blir det ikke denne gangen, sier han.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no