14. nov
MER BREDBÅND I ELVERUM: Elverum kommune har søkt midler fra tilskuddsordningen fra NKOM til utbygging av fiberbredbånd.
 
En eksplosjon av søknader for bredbåndsutbygging
Hedmark fylke har nærmest kuppet støtteordningen for utbygging av høyhastighetsbredbånd fra NKOM. Fra å ha søkt om 10 prosjekter i 2016, til å ha søkt om hele 43 prosjekter i 2017, er det ingen tvil om at Hedmark er fylket med flest søknader inne hos Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet.

Publisert: 30.jun.2017 18:00
Oppdatert: 30.jun.2017 18:00

I fjor søkte kommunene i Hedmark om i overkant av 35 millioner kroner. I år har denne summen økt til hele 106 millioner kroner. At behovet for bredbåndsutbygging er tilstede i Hedmark, er det ingen tvil om når man ser antall søknader og summen på søknadene.

Denne økningen vil tilsi omtrent 283 prosent økning fra i fjor til i år når det gjelder søkesummen. Det er de fornøyde med i Fylkeskommunen.

- Det er fantastisk å se engasjementet blant hedmarkingene for bedre bredbåndstilbud i kommunene. Dugnadsviljen er stor og det er ildsjeler som drar det store lasset, forteller Egil Langseth, bredbåndskoordinator i Hedmark fylkeskommune.

Mange søknader fra kommunene i Hedmark

Totalt er det 20 kommuner som har søkt NKOM om bredbåndsmidler dette året. Totalt er det søkt om 111 millioner kroner til disse prosjektene. Stortinget har bevilget 138,7 millioner over statsbudsjettet for 2017 til bredbåndstilskuddsordningen.

- Det betyr at ikke alle prosjektene som søker vil få tildelt midler, sier Langseth.

Endelig tildeling skjer i september. De prosjektene som ikke får tildelt Nkom-midler, får en ny sjanse fra den fylkeskommunale potten på 30 millioner kroner, som ble opprettet i februar.

Godt bredbånd like viktig som god veg

Det er ikke lenge siden man satt på gamle kobbertråder med oppringt Internett via det gamle innebygde modemet i datamaskinen. Den karakteristiske lyden modemet ga fra seg når man ringte opp Internett-serveren for å koble seg på, er kanskje for noen nostalgisk og tilhører fortiden. Men mange har dessverre tilnærmet slik hastigheter den dag i dag, som for 15 år siden.

Derfor er godt bredbånd nå nærmest likestilt med gode veger og annen infrastruktur. Man tar det nesten forgitt at det er godt utbygd bredbånd i sentrum av kommunene, men også bygdene ønsker mer bredbånd, og ikke minst stabilt bredbånd.

Hvis alle prosjektene det er søkt om, realiseres, vil 7.391 husstander få et bedre bredbåndstilbud. Det vil ha betydning for over sju prosent av innbyggerne i Hedmark. Veldig få av disse prosjektene ville fått midler uten fylkeskommunens tilskudd. Det viser at det ikke er tilstrekkelig å la markedet ta ansvaret for utbyggingen.

- Det finnes barn og unge i fylket vårt som ikke får levert skoleoppgaver på digitale læringsplattformer. Det er for dårlig når ungdom må flytte på hybel på grunn av dårlig bredbåndsdekning hjemme, mener bredbåndskoordinatoren i Fylkeskommunen.

har sendt fem søknader

Tidligere år har ikke Elverum kommune søkt midler fra tilskuddsordningen hos Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. Men i år har kommunen gjort en kjempejobb med å samle inn informasjon om kvaliteten på bredbåndet i Elverum. Gjennom mye store innbyggerundersøkelser har kommunen fått kartlagt hvor behovet for bedre bredbånd er størst.

Det er ingen tvil om at bygdene skriker etter bedre og mer stabil bredbåndstilknytning. Noe man også ser igjen i kommunens søknader.

Elverum kommune har søkt om støtte fra Nkom i følgende områder:

  • Nordskogbygda
  • Søndre Elverum
  • Kynnberget
  • Bergeberget
  • Strandbygda

Kommunikasjonsansvarlig i Elverum kommune, Kate Langsethagen, forteller at kommunen har søkt om nesten 10 millioner kroner til disse prosjektene.

- Vi har søkt om 9.9 millioner kroner i støtte fra tilskuddsordningen for bredbånd fra Nkom, sier Kate Langsethagen.

I disse prosjektene Elverum kommune har søkt midler til, ligger det an til en egen-investering på rundt sju millioner kroner.

- Om vi skulle få tilsagn på alle områdene vi har søkt på, vil den totale utbyggingskostnaden ligge på om lag 17 millioner kroner, sier Langsethagen.

Rundt 800 vil kunne få bedre bredbånd

I disse områdene som Elverum kommune har søkt midler til,  vil det være rundt 800 boliger som vil kunne få bedre kapasitet og stabilitet på bredbåndet sitt.

- Utbyggingen vil omfatte cirka 800 husstander, hvis vi får midler, forteller Kate Langsethagen, kommunikasjonsansvarlig i Elverum kommune.

- Vi forventer svar på søknadene våre i løpet av september. Først da får vi vite om vi blir tilkjent midler fra tilskuddsordningen, avslutter Langsethagen.

Dugnadsfiber

Det er allerede påbegynt prosjekter i Elverum kommune, som skal bygges ut ved hjelp av dugnadsfiber-modellen til Eidsiva Bredbånd. Etter det iElverum erfarer er disse områdene Svingen på vestsiden av Glomma og Sørskogbygda.

I tillegg utreder Eidsiva Bredbånd, etter det iElverum erfarer, en mulig dugnadsfiber-utbygging i Heradsbygd.

Slik vil det være veldig positivt om Elverum kommune får tilkjent midler via tilskuddsordningen fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. Svaret på søknadene er ventet i slutten av september.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HÅPER PÅ POSITIVT SVAR: Kate Langsethagen håper på at søknadene Elverum Kommune har på tilskuddsordningen for bredbånd fra Nkom går igjennom. (Arkivfoto: May Nordsveen)
Fakta

Søtte fra NKOM

  • Bredbåndstøtten er en pott med penger som skal motivere til å bygge ut bredbånd der kommersielle aktører ikke ser de store inntjeningsmulighetene, men som betyr mye for grender og bygder rundt omkring.
  • Potten vedtas av Stortinget. I fjor var potten på 125.730.120 kroner, mens den i år er økt til 138,7 millioner kroner.

Kilde: NKOM.no

Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no