17. okt
MOBBING: Det finnes nok også mobbing i barnehagene, mener Ingunn Brønstad, kompetanserådgiver i oppvekstsektoren i Elverum kommune.
 
Finnes det mobbing i barnehagene?
Elverum kommune inviterte foreldre og foresatte som har barn i barnehage i kommunen til et felles møte tidligere i mai. Der ble de diskutert mobbing blant barn i barnehagealder. Men, finnes det mobbing blant barna i barnehagene i Elverum?

Publisert: 26.mai.2016 20:11
Oppdatert: 27.mai.2016 10:58

Ingunn Brønstad, kompetanserådgiver i oppvekstsektoren i Elverum kommune, kan fortelle at det finnes mobbing, men en helt annen mobbing enn det vi kanskje ser på som mobbing.

- Mobbing i barnehagen er nok noe som er der, men det er nok litt annerledes enn den mobbingen de aller fleste tenker på. Det er viktig å definere hva mobbing er for noe, for barna er i oppvekst og lærer seg å sosialisere seg med andre. I det ligger det at man skal finne ut hvem man er i sammen med andre, hvor langt man kan gå med det annet menneske, man tar fra hverandre leker, ekskluderer i lek, slenger med leppa og krangler og sloss litt. Det er ikke mobbing, sier Ingunn Brønstad.

Mobbing

- Men hva er da mobbing blant barnehagebarn? For dette høres ut som mobbing?

- Dersom et barn ikke får være med i lek, andre vil ikke sitte ved siden av eller leie. Blir fnist av, uakseptable utsagn florerer, sperre veien for også videre. Skjer dette over tid, da kan vi kanskje begynne å kalle det mobbing, sier Ingunn Brønstad.

Barna skal i barnehagen lære hvordan de skal leke med andre barn, være sammen med andre barn og ikke minst utvikle seg sosialt og se og lære. Barnehagen er i tillegg en forebygningplass for nettopp mobbing. Barn lærer hvordan de skal være mot hverandre, minner Brønstad om.

- Det er ikke veldig utbredt med mobbing i barnehagene. Men barna tenker ikke over dette sjøl, at det de gjør kan være mobbing. Når vi er så små, så er det veldig mye følelser inni oss. Derfor kan det gå ei kule varmt, da de er inne i en emosjonell utvikling, noe som er meget viktig for et menneske, sier Ingunn Brønstad.

Forebygging

Ingunn Brønstad mener at de voksne må være ekstra oppmerksomme.

- Det gjelder å følge med på hva som skjer. Se ordentlig etter hva som skjer. Se til at alle har en venn å være med, og ikke er ensom. At alle barna leker, og at det er et godt fellesskap å være i og at alle trives, sier Ingunn Brønstad, kompetanserådgiver i oppvekstsektoren i Elverum kommune, og legger til:

- De voksne må også være bevisste på hvordan de er, hva de sier og ikke setter merkelapper på barn. Dette kan være «quickfix-holdningen» slem-snill. Vi må gå bak adferden og forsøke og forstå, og hjelpe dem til å sortere og sette ord på følelesen, sier Ingunn Brønstad.

Barnehagene er en god samarbeidspartner med foreldre og foresatte i arbeidet med å utvikle barnas sosialisering.

- Barnehagens jobb er å forebygge og etablere gode miljø. Sammen med hjemmet skal barnehagen samarbeide slik at alle barn utvikler seg til å bli trygge, glade, lærende mennesker. Og da er det viktig å vite at man som voksen er rollemodell. Hva snakker vi om, hvordan snakker vi, hvordan oppfører vi oss, sier Ingunn Brønstad.

- Hvis du får et godt klima, så tror jeg ikke mobbing blir så aktuelt. Barnehagene jobber med dette, og jeg er helt overbevist om et godt klima, der alle barn og voksne hører til, er bra. At vi går i barnehagen «min», at vi er venner alle sammen og at vi har god humor. Det er oppskriften til et godt klima uten mobbing, legger Ingunn Brønstad til.

Snakk med barna

En viktig rolle som foreldre og foresatte kan gjøre er å snakke med barnet sitt om hvordan man skal være med andre, kan være en lur idé for å forebygge mobbing. Samhandling, kommunisering og vise foreskjeller og si at det er lov å være annerledes, det kan være smart mener Brønstad.

- En viktig rolle de voksne har, om de er foreldre, foresatte eller barnehageansatte, er å sette ord på hvordan det er å være et menneske. Det å danne et positivt sjølbilde, forklare hvem er du, hvem er vi. Også forklare hva som er greit, og hva som ikke er greit, sier Ingunn Brønstad.

Brønstad og kommunepsykolog, Line Kjenstad, inviterte alle foreldre og foresatte til dette møtet nettopp for å snakke om mobbing i barnehagene.  250 foreldre og foresatte møtte opp, og det var et godt møte kan Brønstad fortelle.

Ikke BEKYMRET

Hverken kommunepsykolog Line Kjenstad eller Ingunn Brønstad er bekymret for mobbingen blant barnehagenebarna i Elverum.

- Ikke noe vi er veldig bekymret for, men at det kan finnes dessverre. Det er blant annet derfor vi har et kvalitetsutviklingsarbeid «lek gir læring, den voksnes ansvar» gående. Dette er en refleksjonsreise for alle ansatte, der relasjonskompetanse og bevissthet på lekens plass i læringsprosesser har en stor plass., sier Ingunn Brønstad.

Sjøl om det finnes mobbing blant barnehagebarn i Elverum, er det heldigvis ikke mye, skal vi tro kompetanserådgiveren. Hun ser ikke på mobbingen i barnehagene i Elverum som et problem.

- Slik jeg ser det er ikke mobbing i barnehagene i Elverum et utbredt fenomen. Det skal mye til for å kalle barnehagebarns uakseptable adferd mobbing. Men at det kan forekomme, ja, avslutter Ingunn Brønstad, kompetanserådgiver i oppvekstsektoren i Elverum kommune.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no