20. okt
 
Markerer aprildagene i 1940
Visit Elverum-Regionen skal fredag, lørdag og søndag denne uka arrangere noe de har valgt å kalle "tre døgn i april". Arrangementet er preget av det som hendte aprildagene i 1940, og bombingen av Elverum.

Publisert: 04.apr.2016 17:24
Oppdatert: 04.apr.2016 21:44

Elevene ved Elverum Folkehøgskole fikk denne beskjeden før kveldsmaten 9. april 1940: "De må ut i kveld! De får gjere av dykk kvar de vil, men ut må de, for Stortinget skal ha sengene dykkar!"

Da måtte de bare komme seg ut slik at Stortinget fikk kommet seg i hus.

Etter en flukt i hui og hast fra Oslo, samlet regjering og Storting seg på Elverum Folkehøgskole kvelden 9. april. Her ble Elverumsfullmakten inngått – og her ga kong Haakon VII sitt historiske NEI!

Vil gjøre elverum kjent

Ingvild Haugbråten hos Visit Elverum-Regionen gleder seg til arrangementet som går over tre dager. Målet med arrangementet er å sette Elverum på kartet.

- Arrangementet er jo i forbindelse med storfilmen "Kongens nei", som har blitt spilt inn i Elverum og Nybergsund. Vi prøver å dra nytte av filmen, både i forkant men særlig en del i etterkant, sier Ingvild Haugbråten.

Fredag klokka 18.00 starter arrangementet "tre døgn i april", hvor det hele innledes med et besøk på Glåmdalsmuseet.

- Der stor kjærligheten i gamledager i fokus. "Når sevjen stiger" heter vandringen som skal være på Glåmdalsmuseet. Deter en romantisk kveldsvandring med fokus på god gammeldags kjærlighet, sier Haugbråten.

Tre dager

"Tre dager i april" er jo, som du kanskje har skjønt, over tre dager. Fredag starter smått, men det er på lørdag det virkelig hender mest.

- Lørdagen er den dagen det skjer mest. Da er det alt fra omvisning på Glåmdalsmuseet. Også har man jo "Kongemiddagen" på Scandic Elgstua på kvelden, sier Ingvild Haugbråten.

Søndag går turen til minnebautaen ved Midtskogen hvor det blir satt opp buss både til og fra. Og det hele avsluttes på Glåmdalsmuseet, hvor det blir holdt et foredrag om bombingen av Elverum.

- Vi fikk jo nærmest datoene og dagene servert på sølvfat akkurat i år. Søndag 10. april skal vi besøke Midtskogen. Der vil det bli omvisning og foredrag om området hvor trefningene fant sted i 1940. Også drar vi tilbake til Glåmdalsmuseet hvor man får et innblikk i hvordan bombingen av Elverum var, sier Ingvild Haugbråten.

Må melde seg på

Dette arrangementet er åpent for alle som vil være med, men man må melde seg på de ulike arrangementene.

- Dette er noe du må melde deg på. Vi har satt den endelige påmeldingsfristen på onsdag, så nå har folk to døgn på å melde seg på "tre døgn i april". Vi må ta påmelding fordi det skal planlegges, bestilles mat og det hele, sier Haugbråten.

Man melder seg på arrangementene ved å klikke seg inn på tredøgniapril.no. Der vil man finne de ulike aktivitene og hvor mye det hele koster. Påmeldingsfristen er altså onsdag 6. april.

Tradisjon

Sjøl om dette arrangementet ikke har blitt arrangert før, håper nå Visit Elverum-Regionen og Ingvild Haugbråten at dette kan bli et årlig arrangement.

- Jeg håper det ikke blir det første og det siste vi ser av "tre døgn i april." Dette er jo et førstegangsarrangement, og det er jo alltid spennende. Men jeg tror at dette kan være en del av noe som kan være med å bygge opp turisme- og opplevelsesnæringen i Elverum, sier Ingvild Haugbråten og legger til:

- Målet må være å sette Elverum på kartet som en av de viktigste stedene i Norgeshistorien, avslutter Haugbråten.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no