16. nov
KVALITET: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner åpnet årets festspill. Om Regjeringen får det som den vil, blir ikke lenger Festspillene i Elverum en knutepunktfestival med direkte støtte over statsbudsjettet.
 
Festspillene må skjønne hvor dette bærer
Det er forunderlig at festspilledelsen i Elverum later til å ta knutepunkt-saken så med knusende ro. Vi ville ha vært sterkt bekymret, enda mer nervøse.

Publisert: 15.okt.2015 09:28
Oppdatert: 15.okt.2015 09:49

Elverum: Full av ros og lovord til Festspillene i Elverum var det en sprudlende opplagt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som åpnet årets festspill i Terningen Arena 31. juli. Etterfulgt av Beethovens Symfoni nr. 9 i d-moll. Regjeringens takk for tonefesten er å fjerne knutepunktordningen, som i år tilgodeså Festspillene i Elverum med 2.732.000 kroner direkte over statsbudsjettet. Det er grunn til å lete fram andre store verker i moll.

Festspillene i Elverum har som en av 16 festivaler hatt status som knutepunktfestival. 99 millioner kroner er fordelt festivalene imellom direkte over statsbudsjettet. Regjeringen går inn for å fjerne knutepunktordningen, med unntak av fortsatt direktestøtte til Festspillene i Bergen og Nord-Norge. De 14 andre festivalene må heretter, om Regjeringen får det som den vil, søke om midler hos Kulturrådet. På lik linje med andre festivaler og kulturarrangement som ikke har vært omfattet av knutepunktordningen. Ildtunger mot forslaget har flammet både fra Jazzfestivalen i Molde og Olavsfestdagene i Trondheim. Ap-topp og tidligere kulturminister Trond Giske kaller forslaget en kulturpolitisk skandale og torpedering av Kulturløftet. I Elverum har det vært påfallende stille.

Om den dyktige, daglige lederen i Festspillene i Elverum, Ørnulf Ring, er sitert korrekt i Østlendingen 7. oktober, forstår vi ham slik at bortfall av «knutepunktpenger» ikke er dramatisk. «Hverdagen vil bli mye som før», leser vi. Det er akkurat det vi ikke tror den blir. Ikke overraskende er Høyres stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen positiv til at knutepunktordningen opphører. Han tror en ny ordning «vil gi festivalene mer stabilitet og langsiktighet». Å måtte slåss om statlige midler hvert eneste år er alt annet enn langsiktighet og stabilitet. Det vil bli vanskeligere å lage planer og satse kunstnerisk over et lengre tidsperspektiv. Det blir flere om beinet og midlene vil måtte smøres tynnere utover flere brødskiver. Sittende regjering gir ikke akkurat inntrykk av å være over seg rundhåndet med kulturmidler. Med mindre inntekter til store, veletablerte festivaler, vil den kunstneriske kvaliteten med største sannsynlighet måtte lide.

Festspillene i Elverum er et fantastisk arrangement. I fjor kunne Innlandets musikkfest feire 40-årsjubileum. I år samlet Festspillene 15.000 publikummere på over 40 arrangement i sju kommuner. Ungdomssymfonikerne har siden starten i 1974 være bærebjelken i Festspillene. Vi påstår at ingen annen knutepunktfestival har kunnet oppvise så stor ungdommelig musikalsk kraft som Festspillene i Elverum. Med sitt mangfold, sin klare ungdomsprofil og sitt store geografiske nedslagsfelt har Festspillene levd opp til kriteriene for en knutepunktfestival, om å være en ledende festival innen sitt område.

Knutepunktordningen har vært omdiskutert. Kulturminister Thorhild Widveys (H) begrunnelse for å kutte ut ordningen synes å være at hun mener det er litt tilfeldig hvilke festivaler som har fått knutepunktstatus, og at ordningen virker urettferdig. Regjeringen synes å mene at statsstøtten gir en håndfull festivalarrangører økonomiske muskler som konkurrenter med like store ambisjoner må klare seg uten. At det er en form for konkurransevridning implisitt i ordningen.

Mulig det. Men vi tror det er like mange argumenter for å beholde den. Vi frykter festivaler i større byer med riksmedienes interesse blir vinnere, og «utkantfestivaler» ditto tapere. De som roper høyest og synes best i det nasjonale kulturlandskapet vil kare til seg mest. Vi må erkjenne at i dette landskapet er ikke Festspillene i Elverum. Av en heller annen merkelig og ufortjent grunn har ikke Festspillene vært særlig interessant for riksmediene. For et par tiår siden gjorde NRK Hedmark med sin fremragende lydtekniker Per Dahling fra Elverum opptak av de store symfonikonsertene, og fikk de sendt på riksdekkende radio.

Med hevet kvalitet og større bredde har den nasjonale interessen heller avtatt en økt. Uten den forutsigbarheten som har ligget i å være knutepunktfestival, kan det fort bli problematisk når klappjakten på pengesekken skal i gang.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no