16. nov
FORFALLER: Et av NSBs gamle dieseldrevne ekspresstogsett står på et sidespor ved Elverum Skysstasjon og forfaller. Søppel, glass og opprevne presseninger på sporet, gamle sviller, bølgeblikk og spøøel i hauger ved siden av sporet.foto: May-Britt Bjørlo Henriksen
 
Forsøpling rett ved Skysstasjonen
Ved det gamle Folldalsporet ved Skysstasjonen står et av NSBs gamle lokomotiv med vogner til nedfalls. Det gamle togsettet er akkompagnert av hauger med gamle sviller, oljefat, bølgebikk og annet skrot. Noen hauger er åpne, andre hauger er delvis nedgravd, men man kan se at de er fylt over med sand og grus. Gamle sviller og skrot stikker frem.

Publisert: 05.nov.2015 11:10
Oppdatert: 09.nov.2015 15:31

Elverum: – Vi er enig i at området som omtales ikke ser bra ut. Området har de siste årene blitt benyttet til oppsamlingsplass for gamle sviller som er skiftet ut i Østerdalen, sier banesjef Tor Rørosgård.

Hvorfor man på Elverum stasjon ikke har behandlet verken sviller og skrot, eller det gamle BM-66 togsettet på et bedre vis ønsker vi å få svar på.

Vi har henvendt oss til både Jernbaneverket, som er ansvarlig for sviller og det som vi finner på bakken, og til Norsk Jernbanemuseum på Hamar for å finne ut a hva som skjer med togsettet de eier. Direktør Andreas Dreyer var ikke tilstede da vi tok kontakt, men han opplyste til Østlendingen 30. juni i år følgende:

– Det er riktig at vi måtte sette vogna ut igjen i 2007 fordi vi ble kastet ut av lokomotivstallen i Elverum. Vogna står nå ute, men vi håper å få den innendørs igjen i løpet av året. Den er medtatt, men ikke uten mulighet for redning.

Farlig avfall

Forsøplet og med knust glass overalt midt i hjertet av Elverum konfronterer vi banesjef Tor Rørosgård i Jernbaneverket med hva som kommer til å skje med haugene med gamle jernbanesviller og skrot.

- De har drevet en stor opprydning på Elverum stasjon den siste tiden, sier banesjef Tor Rørosgård i Jernbaneverket.

Jernbanesviller regnes som farlig avfall på grunn av mengden kreosot som finnes i tjærestoffet trevirket er impregnert med. Kreosot inneholder kreftfremkallende stoffer, og kan være farlig å få på huden. Lovverket gir strenge reguleringer på hvor denne type spesialavfall kan oppbevares. Avsig fra stokkene kan også forurense bakken, og kan i noen tilfeller avgi giftige stoffer til grunnvannet.

Opprydding i løpet av året

Han forsikrer oss om at ting skjer på oppryddingsfronten.

– De store svillestablene er fjernet, og det gjenstår opprydding av gamle vraksviller, diverse jernskrot, bølgeblikk og små hauger med grus og pukk, sier han.

Som bildene viser så er det flere hauger som er spredt på siden av jernbanesporet. Noen av disse haugene er gjengrodd, og gammelt svillemateriale er nylig lagt over disse gamle, gjengrodde haugene.

– Dette skal ryddes og fjernes i løpet av året, lover Rørosgård.

Skal leveres

Anne Mette Nordbak hos Fylkesmannen i Hedmark viser til at forsøplingen er et kommunalt ansvar.

– Det er ikke lov å grave ned jernbanesviller, eller la det ligge. De skal enten levere det til godkjent mottak, eller resirkuleres til annen bruk, sier Nordbak. At haugene utgjør en stor forurensingsfare avviser Rørosgård på det sterkeste.

– Det er ingen kreosot igjen i de gamle tresvillene som er omtalt, da disse er mer enn 60 år gamle, sier han. Om det ikke er noen umiddelbar forurensingsfare ved avrenning eller spredning av giftstoffer, er det allikevel ikke et vakkert syn for øyet.

– Grunnen er ikke blitt påført skader som følge av deponiet, sier Rørosgård.

– Vraksvillene blir for øvrig levert til godkjent mottak når de fjernes, sier han.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no