21. okt
INNTJENING: Adm.dir. i Anno Museum, Harald Jacobsen mener museene må øke egeninntjeningen i årene som kommer. alle foto: stein cato nybakken
 
Museene må øke inntjeningen
Administrerende direktør i Anno Museum, Harald Jacobsen tror veksten i kultursektoren har stoppet opp. Nå må museene øke inntjeningen selv.

Publisert: 05.jun.2015 09:09
Oppdatert: 05.jun.2015 09:18

Elverum: Anno Museum har vært igjennom en gedigen økonomisk snuoperasjon siden starten på Hedmark Fylkesmuseum i 2010. Fra et underskudd på 21 millioner, viste regnskapet for 2014 en positiv egenkapital på 6 millioner kroner. Det har ikke kommet av seg selv.

Aksjekapitalen er utvidet i tillegg til at flere av museene har gått med overskudd de siste årene. Tre av eierne har skutt frisk kapital inn og en levealderjustering på pensjon, slo også positivt ut for Anno. I sum har dette gitt et positivt resultat som ble lagt fram på generalforsamlingen denne uka.

Må slåss for pengene

Styreleder i Anno, Axel Krogvig sier det er svært positivt at Anno nå har kontroll på økonomien, men vektlegger samtidig at de må være forsiktige med pengene framover.

– Vi må slåss hardere for å få inntekter. Samtidig står vi ovenfor økende vedlikehold på bygningene våre. Det siste tror jeg blir vanskelig uten økte bevilgninger fra staten, sier Krogvig. I motsatt fall frykter han at museene kommer i en utfordrende situasjon der de må prioritere knallhardt hvilke bygninger som skal vedlikeholdes.

I alt forvalter Anno 500 bygninger. Krogvig påpeker at museene heller ikke i nødvendig grad har klart å øke egeninntjeningen de siste årene.

– Nå intensiverer vi også innsatsen for å få det nye dokumentasjonssenteret på plass, sier han.

Gullalderen er over

Administrerende direktør i Anno Museum, Harald Jacobsen sier kulturen i Norge har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Nå tror han toppen kan være nådd.

– Det er neppe sannsynlig at dette fortsetter. Det er andre som trykker hardt på for å få pengene. Nå må vi være forberedt på å bruke de pengene vi har på best mulig måte, sier han.

Anno Museum har for egen del innført «forretning» som ett av områdene de skal satse på.

– Vi må lage gode prosjekter og gode utstillinger. Vi må også knytte til oss både private og offentlige samarbeidspartnere og ikke minst sponsorer. I tillegg må vi øke besøkstallet ved museene. Når vi spør det offentlige om mer penger er bestandig besøkstallet et tema. Det kan vi like eller ikke like, men slik er det, sier han.

Jacobsen er derimot ikke med på at det blir mer børs enn katedral for museene i Hedmark heretter.

– Det er en diskusjon jeg ikke er villig til å ta en gang. Jeg er ekstremt opptatt av at vi skal ha kvalitet i alle ledd. Her handler det om å ha to tanker i hodet samtidig, sier han.

Når det gjelder dokumentasjonssenteret jobbes det nå med å få den skogfinske utstillingen dit. I så fall ønsker Anno at staten tar to tredeler av byggingen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
POSITV: Styreleder Axel Krogvig sier museene står ovenfor betydelige utfordringer på bygningssiden.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no