15. nov
GLAD GUTT: Petter Syversen er en glad gutt, men sykdommen gjør at han må trene flere timer hver dag. Nå har familien fått beskjed om at Elverum kommune ikke har råd til å støtte vanntreningen.
 
Petter (10) rammes av kuttene
Siden han var fire år har funksjonshemede Petter Syversen hatt trening i varmtvannsbasseng én time hver uke. Penge-mangel gjør at kommunen nå kutter tilbudet til 10-åringen.

Publisert: 16.apr.2015 08:56
Oppdatert: 16.apr.2015 09:01

Heradsbygd: – Han ble veldig lei seg da han fikk beskjeden, sier mamma Marit Syversen. Sønnen Petter (10) er en livsglad tiåring med mange venner og interesser. På Lillemoen skole i Heradsbygd vet alle hvem han er og alle tar seg av han.

Avhengig av trening

Petter er født med muskelsykdommen «Spinal muskelatrofi (SMA)». Sykdommen fører til nedsatt kraft i nesten alle muskler, mest i kropp-, skulder- og hoftemuskulatur.

10-åringen sitter i rullestol og må trene to og en halv time hver eneste dag for å forhindre skjevheter og kontrakturer i leddene. Treningen foregår hovedsakelig i skole- og SFO-tiden slik at både mor og far kan være i full jobb.

Siden han var fire år gammel har Hagen barnehage og senere Lillemoen skole støttet Petter med taxi og assistent slik at han kunne få én times vanntrening i varmtvannsbassenget på Vesterhaug i Heradsbygd hver uke.

Kutter tilbudet

– I vannet kan Petter røre seg lettere og fysioterapeuten i Sykehuset Innlandet har spesielt anbefalt denne typen trening. Hun har til og med sagt at treningen er livsforlengende sier Marit Syversen.

Rett før påske fikk imidlertid familien beskjed fra skolen om at det ikke lenger var penger til vanntrening. Petter ble med det offer for Elverums trange økonomi.

– Elverum kommune tjener omlag 4.000 kroner i måneden på å fjerne vanntreningen til Petter. Det er ikke svimlende summer det er snakk om, men for han er dette et veldig viktig tilbud, sier mamma.

– For Petter er det godt og moro å være i vannet. Han tenker nok mest på det som lek, men han trener når han er der, sier pappa, Daniel Syversen.

Fornøyde med skolen

Da Petter var ett og et halvt år gammel forsto Marit og Daniel Syversen at ikke alt var som det skulle være med sønnen.

– Han krabbet som andre barn frem til han var ett år gammel, men da han passerte året reiste seg aldri opp slik som andre barn gjør, sier Daniel. En omfattende undersøkelse på Ullevål sykehus viste at Petter hadde SMA type 2.

Ingen av foreldrene ønsker å kritisere Lillemoen skole i denne saken.

– Skolen har vært veldig behjelpelige, og det skal ikke være sånn at andre elever ved skolen skal få et dårligere tilbud bare fordi Petter skal få være i bassenget. Vi håper nå at familie- og helsekontoret i Elverum kan trå støttende til i denne saken slik at vanntreningen kan få fortsette. Dette er veldig viktig for at han skal få trening, sier Marit og Daniel Syversen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
RULLESTOL: Petter Syversen har SMA type 2. Han er avhengig av rullestol.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no