16. nov
 
Straff etter forbrytelse?
Tirsdag 28. mars kom innstillingen til Påtalenemda i Norges Håndballforbund etter saken hvor Elverum Håndball Herrers trener, Michael Apelgren, ga beskjed til fire spillere om å pådra seg røde kort med vilje.

Publisert: 28.mar.2017 12:36
Oppdatert: 29.mar.2017 09:59

KOMMENTAR: Det har vært et hardkjør uten like etter at Michael Apelgren i nest siste seriekamp fortalte fire spillere at de måtte pådra seg røde kort med vilje. Elverumtreneren har stått stødig i vindkastene som har blitt målt til orkan, og hele tiden innrømmet at han med vilje ønsket at disse fire spillerne skulle pådra seg røde kort for å stille med «blanke ark» inn mot sluttspillet.

Om planen var godt nok gjennomtenkt, skal ikke jeg ha noen mening om. Spørsmålet mange stiller seg etter at Påtalenemda i Norges Håndballforbund tirsdag morgen, gjengitt i  Østlendingen, ga sin innstilling til Domskomiteen i forbundet, er om dette er rett straff for den forbrytelsen som er gjort.

Eller var det en forbrytelse? Det er også et spørsmål i denne saken. For det reelle i denne situasjonen er at det ikke har blitt begått brudd på noen nedskrevne regler, men det moralske kan diskuteres.

Tidligere har min journalistkollega i Østlendingen, Wenche Nordberg-Schulz, spurt seg om det var så taktisk å risikere omdømmet til Elverum Håndball Herrer.

Om det var taktisk rett å «bruke» reglene på denne måte, og utfordre grunnfundamentet om «fair play» er ikke godt å si. Mange har hevet stemmen veldig og sagt at dette er forkastelig. I bunnen skal alltid «fair play» ligge til grunn, og derfor så har denne saken vært vanskelig for mange.

Styret i Elverum Håndball gikk tidlig ut og sa de var på kollisjonskurs med Apelgren på måten ting ble løst på, men at de hadde full tillitt til svensken.

Streng innstilling

I innstillingen til Påtalenemda i Norges Håndballforbund kommer det frem en inntilling om en ganske streng straff. Etter det avisa Østlendingen erfarer, skal en del av innstillinga gå ut på at elverumtrener Michael Apelgren skal utestenges fra all håndball i én måned, eller 30 dager. Dermed vil ikke Apelgren få lov til å lede, trene eller kommunisere med spillerne eller støtteapparatet under straffens «soning».

Han får heller ikke jobbe fra Elverum Håndballs lokaler i løpet av de 30 dagene han er utestengt, opplyser avisa.

Det vil med andre ord si at Apelgren må legge ned alt sitt arbeide rundt håndballen i 30 dager. Han har heller ikke lov til for eksempel å veilede eller trene jenter 6 år en gang. Altså, utestengt fra all håndballaktiviteter i Elverum Håndball.

Utestenges for to kamper

Men, det er ikke bare Michael Apelgren som risikerer en streng dom. For det innstilles i tillegg på at tre av de fire spillerne som pådro seg røde kort med vilje også ilegges straff. Innstillinga er at de blir ilagt to kampers karantene.

Det er Petter Øverby, Tine Poklar og Kristian Bliznac som vil kunne få denne straffen. Erik Toft som fikk direkte rødt kort, etter håndgemeng med Stian Gabrielsen, har ikke blitt innstilt på noen straff.

Nå er det opp til Domskomiteen i Norges Håndballforbund og avsi sin dom. Ifølge Østlendingen skal dommen komme i løpet av noen få dager.

Da vil det være i sakens natur at 30 dager regnet fra domsavsigelsen kommer, så må Apelgren avstå fra å være en del av håndballaget han har trent de siste sesongene. Tar vi utgangspunkt at avgjørelsen kommer denne uka, vil Apelgren bli utestengt helt frem månedsskiftet april og mai. Dermed kan svensken gå glipp av både kvartfinale og semifinale, og ikke komme tilbake før eventuelt Elverum er klare for en finale 14. mai. Siste av tre semifinaler spilles nemlig 30. april, den andre spilles 23. april.

Og med det kan Elverum Håndball Herrer være uten hovedtreneren gjennom 66 prosent av sluttspillet.

Tilbake står et knallsterkt lag som mer enn noen gang ønsker å vinne kamper og kjempe med både hjertet utenpå drakta og ikke minst blø for drakta.

Hva dommen blir får vi vente å se, men det er ingen tvil om at dette vil skape ringvirkninger i norsk håndball.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no