21. okt
GOLFSTUDENT: Ståle Hoels satser på golf. Bachelorstudie med fordypning i golf har brakt ham til Elverum Golfklubb, der han stiller opp med råd og vink til spillere som ønsker det.ALLE FOTO: MAY NORDSVEEN
 
– Golfere lever fem år lenger enn andre
Etter en grå, kald og våt start på golfsesongen fikk det lenge etterlengtete finværet den første junifredagen mange spillere til å ta turen til det grønne paradiset på Starmoen.

Publisert: 11.jun.2015 09:12
Oppdatert: 11.jun.2015 09:20

Elverum: Noen minutter på 10 har Toril Halbakken og Per Olai Stømner parkert bilene og hentet ut golfutstyret sitt.

– Vi må nyte soldagen, sier de før setter kursen mot golfbanen.

Etter dem kommer mange flere for å bruke solskinnsdagen fullt ut. Blant dem er Per Fasting. Dagen før var han på kurs hos bachelorstudentene med golf som fordypning. Tidlig uter som han er, blir det litt tid å vente på noen å spille sammen med.

– Studentenes hjelp var veldig nyttig, Studentene er flinke, og jeg er mer opplyst om golf enn jeg var i går. De fortjener all mulig honnør, sier han.

Fasting legger til at golf er en fin måte å bli kjent med andre mennesker, ikke minst for innflyttere til Elverum, slik han selv er.

Tåler bøttevis av vann

– Det er lenge siden det har vært så blå himmel, vindstille og så mange varmegrader. Mai har ikke vært optimal når det gjelder været, men banen tåler bøttevis av vann. Den ligger på morenegrunn, og det er sand i flere kilometer her, sier Elverum Golfklubbs hovedtrener, Frode Brun.

– Fra 20. juni er banen bra. Graset må ha den tida på seg, sier banemester Kjetil Nordholm.

– Du endrer datoen hele tiden, kommenterer Brun.

Begge startet golfkarrieren på Sorknes Golf i Åmot og har fulgtes ad til Elverum.

Dagstøtt

Brun forteller at noen av klubbens medlemmer er på banen hele tiden.

Blant disse ivrigste er Ragnar Steen (74), som også denne formiddagen er på tur ut på banen.

– Jeg er her dagstøtt når det er vær til det. Det er moro, og det fins ingen bedre måte å få mosjon på enn på et grasteppe. Golfere leverfem år lenger enn de ville blitt uten golf, sier Steen.

Selv begynte han å spille i 1998 og har dermed vært fast på golfbanen i om lag halve tiden av de 25 årene Elverum Golfklubb har eksistert.

Banen på Starmoen har 18 hull, men det er fritt fram for spillerne om de vil gå ni hull, eller færre, hvis noen ønsker det.

– Klubbhuset er et naturlig stoppested etter en halv runde, sier Brun.

Han støtter Steen utsagn om at golfspillere blir fem år eldre enn de ville blitt uten å få denne mosjonen.

– Det er vitenskapelig bevist, sier han.

– Spillerne kommer med sola. Noen er her hele tiden. Vi har 40–45 i snitt i uka, i helgene er det langt flere, sier Brun.

Han forteller at det er blitt flere unge mellom 20 og 30 år som spiller golf i forhold til de over 50.

– Men seniorene bruker banen mer, sier han.

Høy sosial faktor

Han oppfordrer folk til å komme og prøve for å finne ut om golf er noe som passer dem.

– Noe av det vi jobber for er å gjøre golf tilgjengelig for alle. Det er mosjon, det er sosialt og ingen snobbesport, slik mange har oppfattet den. Det en trenger av utstyr for å komme i gang kommer på 1.400 kroner. Golf er rimeligere enn den generelle oppfatningen av sporten. Jeg anbefaler nye spillere å skaffe seg riktig utstyr i forhold til hvordan en står. Det er ekstremt viktig, sier Brun.

For å oppdatere medlemmene på det som skjer i klubben sender Brun stadig meldinger til dem.

Turnering utgjør en stor del av aktiviteten i golfklubben, men de prøver å ha ei helg i måneden uten turnering.

– Turneringene har en veldig høy sosial faktor med grilling og hyggelig samvær, sier Brun.– Er Grønn Glede fremdeles en del av klubbens aktivitet?

– De er virkelige aktive og er kommet for å bli. Det er et fantastisk tilbud for rehabilitering etter sykdom, sier Brun.

Golf Grønn Glede ble startet klubben i 2005 som et tilbud for kreftrammede, og etter hvert også for mennesker med hjerte- og lungesyke og diabetes, for å få frisk luft og mosjon i eget tempo.

Fra området rundt banen lyder høylytt fuglesang, som også bidrar til å gjøre nærheten til naturen rundt banen og idyllen komplett.

Brun forteller at det er satt opp 124 fuglekasser rundt banen og at en person har registrert arter og mengder av de forskjellige fuglene på området.

– Vi har også ryddet en biotop for hortulan, som hekket her tidligere, sier Nordholm med et håp om å gjøre mangfoldet enda større.

11. eldste klubben

Det er skjedd utrolig mye på disse 25 årene, sier Brun.

Han forteller at Elverum Golfklubb er den 11. eldste i Norge og Atlungstad Golfklubb nummer 319 i rekken.

– Det største som er skjedd er at klubben vår har gått sammen med Norges Golfforbund (NGF), Høgskolen i Hedmark og ikke minst PGA Norway og at vi sammen med Høgskolen har studenter i golf- og golftrenerutdanning. Vi har to praksisplasser her og 10 hos andre klubber, forteller Brun.

Drivkraften bak er Anders Thelberg, som er 10 år har lagt grunnlaget for denne utdanningen, som kom i stand nærmest over natten.

– Framgangen skapes sammen med andre, og Frode Brun har vært en viktig partner. Det er viktig med flinke medspillere og en klubb, da vi er avhengige av en klubb å trene på, sier Thelberg.

– Det unike med Elverum Golfklubb er at den er den eneste i Europa, som samarbeider med akademi, høyskoler og PGA, om en slik praksisarena, sier Thelberg.

 
TROFASTE: Ragnar Steen er en av Elverum Golfklubbs mest trofaste spillere og møter opp dagstøtt hvis været er noenlunde.foto: may nordsveen
I GANG: Hovedtrener Frode Brun, til venstre, og banemester Kjetil Nordholm er i godt i gang med en ny golfsesong på et grønt Starmoen.foto: may nordsveen
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no